Sneeuw!

Luca haat sneeuw. Dat weten we al van vorige winter. Maar wat Figo betreft, weten we dan niet. Hij is hier maar sinds mei 2006, en heeft dus nog geen sneeuw gezien.

Vandaag, we staan op, een tamelijk dik sneeuwtapijt bedekt de daken en de straten, en de vlokjes blijven vallen. Ik besluit te wachten met de honden uit te laten tot de sneeuwbui over is.

Ondertussen is het bijna middag, langer wachten heeft weinig zin, en dus trekken we de straat op. Figo is meteen enthousiast, maar Luca begint te beven in haar mandje als ze haar jas ziet verschijnen. Wanneer ik de gang in wil gaan om de riemen aan te doen, verstopt Luca zich in de living. Ze wil duidelijk niet mee.
Als ik de voordeur open, wil ze ook niet buiten. Maar ze zal wel moeten… Dik tegen haar zin sjokt ze achter mij, richting graspleintje op de hoek van de straat. Figo kijkt erg verwonderd de wereld in. Hij weet precies nog niet goed hoe hij moet reageren. Hij speurt rond en is op zijn hoede.

Aan het grasveld komen we in maagdelijke, dikke sneeuw. Na drie passen in de sneeuw, ontploft Figo. Hij begint te spelen, te springen, te kwispelen zelfs. E, dat voor een hond die bijna nooit kwispelt… Totaal onverwachte reactie, alleszins de hevigheid ervan.
We stappen door de sneeuw, en Figo boort zijn neus in de vlokken. Hij snuift duidelijk hoorbaar, zoals een jachthond die een muis op het spoor is in de velden. Hij sleurt van links naar rechts en is dolenthousiast.
Luca is een ander verhaal. Zij wil zo snel mogelijk weer naar huis. Na de nodige aanmoedigingen doet ze toch haar plas en haar hoopje, bibberend op haar pootjes. Toch heeft zij een jas aan, en Figo niet.
We keren weer huiswaarts, en bij het verlaten van het grasveld komen we een klas middelbare scholieren tegen, luid joelend. Figo doet iets wat hij nooit eerder deed, hij begint te spelen met mensen. Hij gaat door zijn voorpoten, de typische ‘wil je met me spelen’ houding, kwispelt erop los en sprint rond als een puppy. Nooit gezien. Alhoewel ik sneeuw haat, tovert het tafereel een brede glimlach op mijn gezicht.

Advertenties

2 gedachten over “Sneeuw!

 1. Ocharme Luca… Gelukkig sneeuwt het hier niet zo vaak… Figo reageerde blijkbaar net als Erkan: die stoof er ook als een pijl uit een boog vandoor, hevig kwispelend, en ieder vlokje najagend. Toch hartverwarmend om te zien hé 🙂

  Like

 2. was in de wolken!
  Zij speelde met een stok ipv jeugd!

  Hopelijk warmt het niet te snel op voor Figo, met dat broeikaseffect enzo…
  Zo sneeuwt het nog meer!
  Liefs

  Like

Reacties zijn gesloten.