Figo en Luca los aan zee

Zondag vroeg opgestaan en op tijd naar zee vertrokken. Nog voor Aalter werden we vrolijk ingehaald door mijn ouders. Sinds anderhalve week hebben ze de sleutels van hun eigen appartementje aan zee, en we gingen een beetje helpen behang aftrekken…

Natuurlijk koppelen we het nuttige aan het aangename, en was de bedoeling ook om te genieten van het mooie weer en een fikse wandeling te maken met de honden, die gek zijn van de zee. De honden gingen dus ook mee, en hun manden, zodat ze in de voormiddag rustig en zacht konden neerliggen in dat onvertrouwde nieuwe appartement.

Het werken ging supervlot, en tegen half een ’s middags kregen we honger, en gingen we op zoek naar een restaurantje met vier vrije plaatsen waar de twee grote honden ook welkom waren. Geen sinecure, maar na een kwartiertje wachten hadden we toch ergens plaats.

Dan was het eindelijk tijd voor een wandeling op het strand. Door werken op dat strand moesten we echter eerst een heel eind op de dijk voor we het strand op konden, tot groot ongenoegen van de anders zo onverstoorbare, rustige Luca, die nu trok als een bezetene en piepte als gek. Toen we eindelijk het strand op konden, viel ik bijna van de trap, zo hard trok ze. Eens op het strand schakelde ze nog drie versnellingen hoger, zowel qua snelheid als qua stemvolume. Het klaaglijke piepen werd nu eisen ‘Ik wil loslopen’. Overal liepen honden los, met elkaar te spelen, en Luca moest en zou meelopen.
Nu is het geen evidentie om windhonden te laten loslopen. Het is zelfs bij wet verboden zijn heb ik ooit gelezen. Windhonden zijn te snel, ze zijn direct buiten gehoorsafstand + het zijn zelfstandige zichtjagers + ze luisteren slecht naar hun baas. Toch wilden we Luca niet eindeloos frustreren, en is het strand de best mogelijke plaats voor zo’n experiment; andere honden in de buurt waar ze mee kan spelen, zodat ze ook niet te ver loopt, geen verkeer te dichtbij,…

Luca heeft uiteindelijk drie keer losgemogen. Ze heeft gecrosst, met andere honden gespeeld,… De eerste keer kwam ze bijna onmiddellijk terug, de tweede keer luisterde ze iets minder, maar de derde keer was ze gewoon supervoorbeeldig en bleef ze de ganse tijd in onze buurt.

Figo moest al die tijd echter aan de leiband blijven, omdat hij nog veel sneller is en totaal niet luistert. Hij had ook nog nooit losgelopen. Hij was echter superongelukkig geworden; zijn hoofd hing laag, hij sjokte langs mij verder, en niks interesseerde hem nog. Ik kon het echt niet meer aanzien, en besloot tegen advies van de rest in hem toch los te laten. Mijn wederhelft ging een eind verder op het strand staan, en riep hem. Figo racete hem direct voorbij en verdween in de verte. Gelukkig liep daar een labrador los, en begon hij daarmee te spelen, waardoor ze omkeerden en cirkels begonnen lopen weer meer in onze richting. We renden achter hem aan, maar hij liep ons keer op keer voorbij… Mijn hart stond bijna stil toen hij te dicht richting dijk en kusttrams liep, maar toen kwam hij toch terug en liet zich vangen.

Supergelukkig was ik, omdat beide honden veilig en wel weer aan de leiband hingen, maar ook zichtbaar gelukkig waren… Helaas geen foto’s van deze onvergetelijke momenten, had mijn camera wel bij, maar was veel te druk bezig onze schatten te volgen, te roepen, te vangen,…

2 gedachten over “Figo en Luca los aan zee

 1. ik lees al een tijde over de Galgo’s.
  Als grote dierenvriend zou ik er ook graag adopteren. Moet eerst nog wel een grote verbouwing doen.
  Heb natuurlijk poezen en konijnen. Konijn zal ik wel een oplossing voor moeten vinden, want een loslopend konijn in de living en een grote (2) hond. ’t ja. ??
  Hoe doen zij het eigenlijk met poezen ? Lees op het forum dat ze graag gaan lopen. Maar lees niet veel over poezen. Er zijn er die poezen hebben. heb jij er ook ? Nu de tuin is afgemaakt. 50 meter diep en 10 breedt. Vooraan staat het huis. Maar enkel of 1.20hoogte en dan bomen.
  Moeten zij altijd aan de lijband ? Had vroeger een labrador en een scheper en ging daar zonder leiband met wandelen in het bos en aan zee. Je kan me altijd een emailtje sturen. Thx Viv

  Like

Reacties zijn gesloten.