Sterven rashonden uit??

Wie af en toe eens een programma van de BBC ziet, al dan niet in vertaalde versie op Canvas, kent de kwaliteit van deze programma’s. Op dat gebied lijken we in Vlaanderen altijd een beetje achter de feiten aan te hollen… Ook gisteren was er weer een bijzonder sterke documentaire te zien, over het wel en wee van rashonden. Interessant onderwerp waar ik al wel één en ander vanaf wist als hondenliefhebber, maar toch zwaar gechoqueerd naar zat te kijken. Ik wist dat het erg gesteld was met de rashonden, maar niet dat het zo erg was. Hondenhaters of mensen die enkel geraakt worden door ‘arme kleine kindjes’ kunnen nu dus gerust stoppen met lezen, maar mensen met een hart voor dieren, en in het bijzonder eigenaars van rashonden zoals cavalier king charles spaniels, mopshonden, duitse herders en rhodesian rhidgebacks, lees verder, u zal uw ogen helaas niet geloven…

Voor wie totaal niet mee is, even schetsen. Van elk hondenras bestaan bepaalde standaards, waaraan een hond moet voldoen om tot dat stamboek te mogen behoren, om mee te mogen kweken, om shows te kunnen winnen, standaards die zeggen hoe neus en oren zijn ingeplant, welke kleuren waar mogen voorkomen, hoe alle lichaamsdelen zich tot elkaar verhouden, hoe groot en zwaar de hond mag zijn etc.
Probleem: de laatste 150 jaar zijn rashonden enkel op uiterlijk geselecteerd. Honden met trekken die met dat ras werden geassocieerd, werden gebruikt om te kweken zodat die trekken meer naar voor zouden komen. Oftewel, honden werden enkel gekweekt op basis van het uiterlijk. Er werd ook gekweekt met zeer kleine populaties van vaak nog verwante honden; er zijn moderne rassen die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld 40 verschillende individuele honden. Wie ook maar iets van erfelijkheid afweet, weet meteen dat dit compleet nefast is voor de gezondheid….

De documentaire was bij momenten echt hartverscheurend pijnlijk. Ten eerste, omdat honden zwaar lijden doordat ze op die basis al honderdvijftig jaar worden gekweekt. Ten tweede omdat er binnen de hondenwereld geen enkele bekommernis hierrond is, geen wil om dit te veranderen, zelfs geen erkenning van het feit dat er een zwaar probleem is. Om het meteen zeer aanschouwelijk en concreet te maken, enkele schrijnende voorbeelden. Let wel, deze voorbeelden slaan allemaal op Groot Brittanië en de daar gevestigde fokkers en de overkoepelende Kennel Club. Over de Belgische situatie kan ik uiteraard geen uitspraken doen.

1. De Cavaler king charles spaniel
Hou u vast. Op de leeftijd van 5 jaar is 50% van de Britse cavaliertjes hartlijder. Kijken we naar de leeftijd van 10 jaar, is dit de volle 100%. Maw, elke cavalier zal ziek worden.
Erger is het bestaan van een bijzonder zware hersenziekte syringomyelia. Bij deze erfelijke ziekte is de schedel simpelweg te klein voor de hersenen. In het minst erge geval geeft dit vreemde symptomen zoals onbedaarlijk krabben, maar in ergere gevallen veroorzaakt dit werkelijk ondraaglijk lijden waarbij euthanasie de enige oplossing is.
Wat is nu het probleem? Wel, ten eerste testen kwekers hun honden niet op ergelijke ziektes. Britse kwekers die aan het woord kwamen, deden deze tests af als onzin. Er IS geen probleem. Een dame die twee zieke honden had en de strijd aanbod om deze ziekte erkend te krijgen als probleem van dit specifieke hondenras, werd overal scheef bekeken, afgedaan als ‘emotioneel’ etc.
Ten tweede, zelfs al in eens hond gediagnosticeerd met de ziekte, dan nog mag er mee gefokt worden. Zieke honden winnen hondenshows als het prestigieuze Crufts, en eigenaars van deze honden verdienen een fortuin als ze met zo’n winnaar nestjes kweken. Ook al wéten ze dat hun hond ziek is. En dat de ziekte erfelijk is. Met andere woorden, er wordt geen enkele poging gedaan deze ziekte in te dijken, integendeel. Als dit zo verdergaat, steft de cavalier gewoon uit.

2. De Rhodedian Ridgeback.
Een hond waarvan het meest bepalende kenmerk de weerborstel op zijn ruggegraat is. Nu blijkt deze weerborstel echter een afwijking te zijn, meerbepaald een milde vorm van spina bifida. Die nu een rasstandaard is.
Een kweekster deed in beeld haar beklag dat ze als organisatie van het ras steeds langer moeten zoeken om een dierenarts te vinden die bereid is om pups die geboren zijn zonder de karakteristieke ‘ridge’ te euthanaseren. Jonge dierenartsen weigeren dit, wat volgens haar compleet belachelijk is, dus gaan ze naar oudere artsen.
1/10 van de pups wordt geboren zonder rigde. 1/10 van de pups wordt dus vermoord. Omdat ze gezond zijn. Want een andere ernstige afwijking bleek enkel voor te komen bij de pups mét ridge. Op de site van de organisatie werd dus letterlijk gesteld dat pups die niet voldeden aan de raskenmerken geëuthanaseerd moeten worden.

3. Mopshonden, pekineesjes en andere stompneuzige rassen hun gezicht is zo vervormd gerakt door jarenlang selecteren op een zo plat mogelijke neus, dat deze honden geplaagd worden door zware ademhalingsproblemen. Reactie van een kweker: maar dat is geen probleem, als mijn hond geen adem meer krijgt, valt hij flauw, en na een tijdje komt die wel weer bij, dat is helemaal geen afwijking. Ik vraag me af, als je kind om de zoveel tijd zou flauwvallen wegens ademtekort, of een operatie dan niet onmiddellijk zou gebeuren???
De pekinees die in 2003 Crufts heeft gewonnen, en die moest poseren op ijs omdat hij anders kon sterven van oververhitting, die hond had een operatie ondergaan om te kunnen ademen. Zo’n hond wint niet alleen dé wedstrijd van honden in Europa, maar heeft sindsdien via fokken zijn zware gebrek doorgegeven aan minstens 46 nestjes. Reken maar uit hoeveel puppies. En zoiets MAG.

4. De achterpoten van een Duitse herder op een hondenshow waren zo vervormd dat voor het blote oog duidelijk zichtbaar was dat die hond een ernstig probleem had. Een orthopedist sprak van zeer zware misvormingen. Bij mensen zouden ze direct opereren. De keurder van de hondenshow sprak echter van de meest perfecte Duitse herder die ze ooit had gezien. Het beest kon niet eens stappen zonder te wankelen. En dat voor een werkhond.

5. Wanneer schilderijen werden getoond van een bepaald ras in de jaren 1800 en een hond van dit ras nu, waren het bijna andere wezens. Bepaalde kenmerken van het ras zijn zo danig uitvergroot, dat het een compleet ander zicht is geworden. Van nature lijken alle hondenrassen een beetje op elkaar, iets waar nu niets meer van overblijft. Dit heeft zeer zware gevolgen. Wanneer schedels vergeleken worden van een bepaald ras toen en nu, zitten de botten soms wel 10cm op een andere plaats. De neus van bijvoorbeeld de bull terrier stond vroeger helemaal niet zo naar beneden gericht. Wat hebben we gedaan? We hebben de misvorming tot ideaal uitgeroepen. Met als gevolg dat deze honden ziekelijk zijn, misvormd, pijn lijden. Honden kunnen niet meer natuurlijk bevallen of gedekt worden, honden kunnen niet meer ademen, geen trappen meer lopen, zijn ziekelijk. Waarom? Omdat bepaalde mensen het mooi vinden. Doet zeer sterk denken aan bijvoorbeeld het inbinden van vrouwenvoeten in het vroegeer China, iets wat nu algemeen als mishandeling wordt beschouwd. Maar bij honden kan en mag alles.

6. Honden worden gefokt; broers met zussen, vaders met dochters, grootvaders met kleindochters, niet als uitzondering, maar als aanrader. In de mensenwereld is incest echter overal en altijd een enorm taboe geweest. Logisch ook. Wat betreft de genetica is er geen essentieel verschil tussen mensen, honden of fruitvliegjes. Toch is incest bij honden aanvaard.

Om kort te zijn; rashonden worden gekweekt enkel en alleen op basis van het uiterlijk, zonder rekening te houden met genetica, erfelijke aandoeningen of karakter. Ziktes worden IN de rassen gekweekt, en er wordt niets gedaan om dit te stoppen. Meer nog, er wordt staalhard ontkent dat er een probleem is. Koop je een rashond, dan krijg je de garantie dat je weet wie d
e ouders waren, en dat die ouders voldoen aan artificiële regels die edellieden met te veel tijd en geld honderdvijftig jaar geleden hebben opgesteld. Je weet echter niet of die voorouders van je hond gezond waren, een goed karakter hadden, etc. Het is tegenwoordig zelfs algemeen aanvaard dat bepaalde hondenrassen maar zes tot acht jaar oud worden. Waar de doorsnee bastaardhond makkelijk twee keer zou oud wordt. Willen we dit echt aanvaarden?

Bron: Pedigree Dogs Exposed

Advertenties

7 gedachten over “Sterven rashonden uit??

 1. Heb de docu gisteren ook gezien en was van plan er iets over te schrijven op de blog. Maar er werden dingen getoond waar ik “ziek” van werd… dus wou het eerst effen laten “bezinken” ! Bijvoorbeeld het stuk waar een kweker het normaal vind dat de mopshond een kromme ruggegraat heeft, want anders heeft hij geen krulstaart… Of het officiele document van The Kennel Club over de ridgebacks, waar “gewoon” instond dat honden zonder “ridge”, jij zegt het nog netjes, geeuthanaseerd mogen/moeten worden … Ben eigenlijk een beetje blij dat jij hier héél duidelijk gemaakt wat er getoond en gezegd werd ! En ook wel omdat ik dan toch niet de enige ben die de docu gezien heeft ….

  Like

 2. Wat toch ook wel vermeld moet worden is dat niet alle kwekers van rashonden deze handelswijze goedkeuren en/of hanteren ! Ik wil er alleen nog aan toevoegen dat ik hoop dat het hier in Belgie er beter en eerlijker aan toe gaat !

  Like

 3. Zelfde hier en ook van plan iets te schrijven (wat meer een analyse van de ziekte die bij Cavs voorkomt). Dit is een mooie samenvatting van de documentaire die ik al bij al gruwelijk vond. Vooral het gegeven dat een prijswinnende ZIEKE cavalier nog eventjes 26 nestjes voortbrengt naderhand is gewoon waanzin. Blijkbaar wil de BBC de banden met Crufts opblazen… Uiteindelijk is het pure commerce, niet meer of minder. Gelukkig zijn er inderdaad nog fokkers die het beter voor hebben..

  Like

 4. Ik zag deze reportage niet maar las er wel iets over in de krant. Een dikke pluim trouwens voor de fokkers die wel verantwoord fokken!

  Like

 5. Ik heb de documentaire niet gezien maar ik wil ze toch wel opzoeken. Misschien met de bestelprogramma’s van digitale tv?
  Ik vind het allereerst heel duidelijk waar je over schrijft. Goed samengevat denk ik.
  Maar de boodschap is verschrikkelijk. Een gedachte die door mijn hoofd schiet is, waarom zijn de broodfokkers da erger?? Nu ja, das nog iets anders maar als je toch moeite doet om bij een fokker te kopen, en je hebt de garantie al niet meer dan het dier niet ziek is of wordt, waar gaat de wereld naartoe.
  Maar waar gaat de wereld sowieso naartoe?? Dit is toch te erg voor woorden. Honden misvormen omdat wij het mooi vinden??
  Merci dat je dit postje hebt geschreven. Informatie is altijd goed.
  Lieve groeten

  Like

Reacties zijn gesloten.